Pavel Szturc

Žijeme si nad poměry a chybí nám poctivost?

3. 11. 2016 10:24:35
Herec Jan Kačer v rozhovoru pro DVTV vysvětloval svoje pocity k udělení státního vyznamenání. Na otázky moderátorky Daniely Drtinové týkající se nedobrého stavu naší společnosti odpovídal srozumitelně a s nadhledem.

Celý rozhovor najdete zde.

Jan Kačer příčiny současného nedobrého stavu naší společnosti vidí mimo jiné v tom, že si žijeme nad poměry a že nám chybí poctivost. Mimo jiné říká (volně citováno): "My nemáme moře. Nemáme ani ropu. Nám prostě nezbývá nic jiného, než mít svoji poctivost. Férovou hlavu nahoře. Není moudré se jenom vysmívat smyslu naší "sametové revoluce". Tehdy přece nešlo jenom o lepší knedlíky a vepřovou. Šlo hlavně o to, abychom měli pocit poctivých občanů, abychom ten pohled na svět mohli mít rovný a harmonický. A to je hodně těžké. Přičemž pravidla k narovnání páteře jsou strašně jednoduchá: poctivost a úcta k druhému, úcta k hledání pravdy, úcta k věrnosti, ke slovu... To všechno je docela dobrý základ pro naši společnost."

Můžeme se vysmívat podobně "naivním" názorům. Nemůžeme však popřít skutečnost, že se naše společnost (a ta je doufejme stále ještě součástí tzv. západní civilizace) dostává do zatím nepoznaných vod. Dříve nebo později možná budeme muset čelit velkým výzvám a je nejvyšší čas si to uvědomit. Určitě nám nepomůže malost, rozhádanost, netolerance, posměch, či prosazování vlastních sobeckých zájmů za každou cenu.

Může nás sice hodně iritovat skutečnost, že se přesně takto velmi často chovají naši představitelé, lhostejno zda momentálně v koalici (i mezi sebou navzájem), opozici, či na Hradě. Ale nemělo by nás to zbavovat naší vlastní důstojnosti, či ztráty naděje. Každý z nás "dole" se přece může chovat ke svým nejbližším a blízkým jinak, než momentálně vidí u mnoha našich "mocných" představitelů.

Rozhovor Jana Kačera je v tomto ohledu velmi inspirující a stojí za to si ho nejenom poslechnout, ale hlavně se nad ním zamyslet.

Autor: Pavel Szturc | karma: 25.04 | přečteno: 1281 ×
Poslední články autora