Proč se vlastně stále motáme v kruhu?

17. 01. 2019 7:28:42
Už delší dobu se mluví a píše o tom, jak je společnost rozdělena zhruba na dvě zdánlivě nesmiřitelné poloviny. Tento trend se týká v podstatě celé takzvané "západní společnosti". Naše země není a ani nemůže být výjimkou.

Přestože současný stav může vzbuzovat u řady z nás velké znepokojení, neměli bychom podléhat fatálnímu pesimismu. Je evidentní, že s největší pravděpodobností žijeme v přelomové době. Něco je prostě ve vzduchu.

Každodenní malicherné šarvátky a výstřelky našich současných politických představitelů nás mohou více nebo méně iritovat. Namísto vysilujících debat v podstatě o malichernostech ještě malichernějších postaviček by možná bylo moudřejší věnovat energii a čas k zamyšlení nad možnými příčinami současného stavu.

Proč se vlastně stále motáme v kruhu? V mnoha pohledech na fungování společnosti se mohou naše názory velmi lišit. A je to tak v pořádku. Na straně druhé všichni bez výjimky máme celou řadu společných zájmů, které by nás mohly a měly spojovat. A možná časem i nabídnout cestu, jak z toho začarovaného kruhu ven.

Těch společných zájmů je samozřejmě hodně. Jeden příklad za všechny. Bez diskuzí všichni chceme být zdraví. Přejeme si perfektně fungující zdravotnictví a špičkovou lékařskou péči pro sebe i naše blízké. Všichni (nebo skoro všichni) se také shodneme na tom, že taková péče něco stojí. Ne všichni, ale stále ještě velká většina lidí snad ještě připustí stále rostoucí hrozbu v tom, že s narůstajícími nároky v této oblasti nutně musíme dojít do bodu, kdy nebude dostatek finančních prostředků (a dost možná i lékařů a sester) k zajištění špičkové péče pro všechny.

A jsme zase zpátky u současné politiky. Kdo rozhodne z čeho, komu a proč? Dříve než se začneme zase motat kruhu, zkusme ještě zůstat u sebe sama.

Ne sice všichni, ale velká většina rozumně uvažujících lidí připustí, že svůj zdravotní stav mohou do značné míry ovlivnit svým životním stylem. Nemám na mysli lidi bezmocné, těžce nemocné nebo jakkoliv postižené úrazem, či jiným řízením osudu. O tyto lidi by se měla společnost postarat primárně a automaticky. Mám na mysli běžného člověka, který (zatím) nemá větší zdravotní problémy.

Každý (nebo skoro každý) takto "běžný" člověk snad připustí souvislost s tím, že jeho životní styl do značné míry ovlivňuje jeho zdraví. Nečekejme od společnosti (politiků) řešení toho, co, kolik a kdy máme jíst, nejíst, pít, nepít, sportovat, nesportovat, kouřit, nekouřit. Každý z nás to má holt jinak a je to tak v pořádku. Každý z nás by ale zároveň měl připustit argument, že za tuto svoji svobodu ve volbě svého životního stylu musí nést v první řadě odpovědnost sám za sebe (případně za své nejbližší).

O tzv.zdravém životním stylu se hodně mluví a ještě více píše. Často jsou to informace rozporuplné nebo dokonce protichůdné. Opět by bylo nerozumné očekávat nějaké univerzální rady "shora". A zase by bylo vhodné si uvědomit, že jsme to my sami, kdo máme odpovědnost za hledání odpovědí na naše otázky. Není důvod se vymlouvat na politiky, nedostatek času, vzdělání, peněz. Každý z nás může poctivě hledat cesty, jak na to. Jedno hezké přísloví říká něco v tom smyslu, že "kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody"...

Co bychom ale mohli a měli důrazně vyžadovat od společnosti (politiků) v této oblasti je nastavení a dodržování pravidel pro všechny. Pokud zůstaneme u jídla a pití, mělo by být povinností společnosti (politiků) zajistit patřičnou kvalitu potravin v zájmu svých vlastních občanů. Zajistit nikoliv primárně podporou výroby prostřednictvím nejrůznějších dotací a následné často velmi pochybné produkce (kupříkladu kuřat za padesát korun českých či podobných "ekonomicky výnosných" šmakulád). Mám na mysli v první řadě zajištění důsledné kontroly kvality potravin a při porušování těchto pravidel velmi tvrdé postihy.

Na jednom příkladu z jedné oblasti jsem se snažil nastínit možné otázky, na které bychom ve vlastním zájmu měli nejdříve sami u sebe poctivě hledat odpovědi. To je v moci každého z nás. Není jisté, že na ně najdeme rychle a snadno uspokojivé odpovědi. Ale co jisté zcela určitě je, že pokud jako jednotlivci předem rezignujeme na toto vlastní hledání, čeká nás jediné.

Motání se v kruhu ...

Autor: Pavel Szturc | čtvrtek 17.1.2019 7:28 | karma článku: 18.70 | přečteno: 463x

Další články blogera

Pavel Szturc

Nenechme padnout český průmysl

Průmysl v naší zemi představuje díky tradičně silnému ukotvení dlouhodobě nejvýznamnější segment tuzemské ekonomiky. Na celkovém HDP naší země se podílí přibližně 30% a zároveň tvoří páteř zahraničního obchodu ČR.

27.10.2022 v 14:47 | Karma článku: 22.17 | Přečteno: 475 | Diskuse

Pavel Szturc

Může válka na Ukrajině způsobit celosvětový hladomor?

Probíhající válka ohrožuje potravinovou bezpečnost v celém světě. Export pšenice jak z Ruska, tak z Ukrajiny je velmi omezený. To vede k velkému nárůstu cen. Země, které jsou závislé na dovozu pšenice, začínají mít velký problém.

23.5.2022 v 10:15 | Karma článku: 16.30 | Přečteno: 510 | Diskuse

Pavel Szturc

Přestaňme se vzájemně urážet a napadat kvůli očkování a protilátkám

V poslední době se objevuje celá řada velmi razantních názorů na očkování. Jedna skupina často velmi vzdělaných osobností je skálopevně přesvědčena o tom, že kdo se nenechá očkovat je ignorant, sobec a hlupák.

18.7.2021 v 20:17 | Karma článku: 45.59 | Přečteno: 8151 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 222 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 256 | Diskuse
Počet článků 126 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2082
Pavel Szturc - občan...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...