Do staveb mluví moc ministerstev: politik versus odborník

Parlamentní volby se blíží a politici začínají rázně konat. Například ministr financí Andrej Babiš má zcela jasno v čem je zakopaný pes v meziročním propadu stavebnictví. 

Podle jeho slov je nesmyslné, aby se k povolování vyjadřovalo pět ministerstev. U přijímaných zákonů by se měl změnit jednací řád Sněmovny. Voliči by měli konečně používat zdravý selský rozum k tomu, aby v politice byli lidé, kteří už nějakou tu boudu postavili (zdroj tady). Pokud jde o dálnice, přichází ministr financí s revolučním řešením: ať o trasách rozhoduje lid (zdroj tady). Takže například o přemostění Sázavy u Jílového ať rozhoduje třeba i obyvatel Bruntálu, který nemá ani dálniční známku...

A jak na podobné předvolební "nápady" ministra financí reaguje dlouholetý odborník ve stavebnictví, pan Velden z Brna?

__________________________

Petr Velden, Brno

St, 8. března 2017, 07:37:35  |  

Dělám ve stavebnictví jako projektant a technický dozor včetně školy 42 let.Vyjádření dotčených orgánů ke stavbám mě sice jako projektantovi komplikuje život, ale je to nezbytná součást povolovacího řízení staveb.Je naprostý nesmysl, že by se ke stavbám, nevyjadřovaly hygiena, hasiči,životní prostředí,silniční úřad ,police atd.To by se občanům , kteří chtějí, aby jejích zájmy byli ohlídány předpokládám nelíbilo. Babiš by prostě postavil dálnici vedle obytného komplexu hluk-nehluk. To by bylo snad v pořádku? Prostě opět důkaz o návratu k totalitě.
Nevím kde jsou čerpány údaje o meziročním propadu stavebnictví. Já mám z praxe naprosto opačné informace. V současné době je například i díky dotacím EU stavební konjunktura, stavební firmy zdražili. Nárůst projekční práce jsem včetně toho co vím od svých kolegů oproti minulým letům zaznamenal tak minimálně o 30-40%. Babiš tedy zcela bezpečně nemluví pravdu. Stavebnictví naprosto nerozumí a plácá nesmysly jako obvykle. (zdroj tady)

_____________________________ 

Zcela jistě potřebujeme lepší stavební legislativu. Předložené návrhy ministra financí lze však vnímat pouze jako populistické kličkování v předvolebním období.

Smutné, ale nikoliv překvapivé...

Autor: Pavel Szturc | středa 8.3.2017 8:49 | karma článku: 14,57 | přečteno: 380x